fbpx

Senapsgriljerad julskinka i ugn

Julskinka. Finns det något viktigare på julbordet? Med tanke på mängden vegetariska recept här på bloggen kunde man ju kanske tro att vi skulle haka på trenden och göra fake-skinka av kålrot (det kanske händer det också!) – men här kommer ett traditionellt och väldigt gott recept på julskinka, bakad i ugn och senapsgriljerad.
Ugnsbakad julskinka är faktiskt helt överlägset. Den blir fastare än kokt skinka och man bevarar dessutom mer av smakerna. I det här receptet använder vi en stekpåse för att bevara saftighet och smak. Det rekommenderas varmt, men går givetvis bra att hoppa över om man vill.

Ingredienser

  • 1 st skinka
  • 2 st äggulor
  • 4 msk sötstark senap
  • 0,5-1 dl ströbröd (beroende på storlek)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 125 grader.

  2. Skölj av skinkan. Låt nätet sitta kvar och lägg den i en stekpåse med svålen uppåt. Klipp ett litet hål någonstans i påsen för att släppa ut ånga. Stick också in en stektermometer i köttet så att så mycket av ”pinnen” som möjligt är inne i köttet och spetsen befinner sig mitt i skinkans tjockaste del. 

  3. Baka skinkan i nedre delen av ugnen tills temperaturen når ca 72 grader, det tar i runda slängar en timme per kilo (men skaffa en termometer!). Ta ut skinkan och låt den svalna. 

  4. Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort nätet från skinkan, skala av svålen och skär bort delar av fettet (men inte allt, det får gärna finnas en liten kappa kvar). 

  5. Blanda 2 äggulor med 4 msk sötstark senap och pensla först botten och sidorna lätt, bred sedan ut resten på toppen. Pudra över ströbröd (0,5-1 dl beroende på hur stor skinkan är). 

  6. Stek i ugnen ytterligare ca 15 minuter tills den får lite färg. Låt kallna utan någonting över innan du rör vid den för mycket. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg