fbpx

Sesambullar

Jag älskar bröd! I princip allt bröd, men det här är ett av mina favoriter.  I många lyxmenyer borde man kunna byta ut både för- och efterrätter mot riktigt gott bröd och det här skulle definitivt vara en av kandidaterna. Betydligt bättre än det ofta ganska tråkiga vita brödet du hittar i din matbutik. Lagom tuggmotstånd, inte bara en massa luft. Tillräckligt smakrikt för att avnjutas på egen hand, men också tillräckligt neutralt för att fungera som komplement till annat utan att ta över. 
Supergott antingen med bara lite smör på, med någon god ost, eller som tilltugg till en maträtt i behov av bröd. Ett riktigt allround-bröd alltså. De här sesambullarna fungerar lika bra till frukost, lunch och middag. Passar perfekt till soppor, exempelvis världens godaste morotssoppa eller någon annan av dina personliga favoritsoppor.

Ingredienser

 • 6 dl vatten ljummet
 • 50 g jäst
 • ett par tsk salt
 • några msk olivolja
 • typ 13-14 dl vetemjöl
 • ägg till pensling
 • sesamfrö till garnering

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 250 grader. 

 2. Mät upp 6 dl fingervarmt vatten.

 3. Smula ned ett paket jäst i en bunke, rör ut med lite av vattnet och tillsätt sedan resten.

 4. Rör ned lite salt och en skvätt olivolja (någon msk) och tillräckligt med vetemjöl för att degen ska bli lagom fast – jag använde den liter vetemjöl special som var kvar i påsen och typ 3 dl fullkornsvete special (man får gå lite på känn - bakning är kanske mer av en vetenskap än matlagning är, men låt oss inte heller överdriva).

 5. Knåda rejält, särskilt om du använder vetemjöl special (special trivs bäst i maskin, men jag plockar då rakt inte fram maskinen för 50 g jäst). Låt jäsa uppemot en timme. 

 6. Baka ut runda bullar, hos mig blev det 23 st, och låt jäsa i ytterligare ca 30 min. 

 7. Pensla med ägg, strö över sesamfrön och grädda i ca 10-12 minuter tills de fått lite färg (låt inte fröna bli för alltför mörka) och låter ihåliga när du knackar dem i botten. 

Sesambullarna passar perfekt till soppa, exempelvis morotssoppa med dill och ingefära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg