Sesambullar
Ingredienser
- 6 dl vatten ljummet
- 50 g jäst
- ett par tsk salt
- några msk olivolja
- typ 13-14 dl vetemjöl
- ägg till pensling
- sesamfrö till garnering
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 250 grader.
-
Mät upp 6 dl fingervarmt vatten.
-
Smula ned ett paket jäst i en bunke, rör ut med lite av vattnet och tillsätt sedan resten.
-
Rör ned lite salt och en skvätt olivolja (någon msk) och tillräckligt med vetemjöl för att degen ska bli lagom fast – jag använde den liter vetemjöl special som var kvar i påsen och typ 3 dl fullkornsvete special (man får gå lite på känn - bakning är kanske mer av en vetenskap än matlagning är, men låt oss inte heller överdriva).
-
Knåda rejält, särskilt om du använder vetemjöl special (special trivs bäst i maskin, men jag plockar då rakt inte fram maskinen för 50 g jäst). Låt jäsa uppemot en timme.
-
Baka ut runda bullar, hos mig blev det 23 st, och låt jäsa i ytterligare ca 30 min.
-
Pensla med ägg, strö över sesamfrön och grädda i ca 10-12 minuter tills de fått lite färg (låt inte fröna bli för alltför mörka) och låter ihåliga när du knackar dem i botten.
Sesambullarna passar perfekt till soppa, exempelvis morotssoppa med dill och ingefära.