Sesamdressing
Sesamsås är en storfavorit hemma hos oss. Nötig och syrlig och passar till grönsaker, kött, kyckling och fisk. Huvudingrediensen är tahini, alltså en pasta gjord på rostade sesamfrön. När man rostar sesamfrön får de en helt annan smak än de som finns på t.ex. hamburgerbröd. De får en lätt rökig bitterhet som passar till det mesta i orientalisk väg. I kombination med citron och gärna lite chili och andra kryddor ger den en fyllig och fräsch smak som komplement till maten.
Ingredienser
ger c:a 1,5 dl
- 3 msk tahini (sesampasta)
- 4-5 msk vatten
- 2 msk citron
- ca 1 krm salt
- ca 1 krm spiskummin
- ca 1 krm chili
Instruktioner
-
Rör ut 3 msk tahini (sesampasta) med 4-5 msk vatten och ca 2 msk citron.
-
Smaka av med ca ett krm vardera av salt, chili och spiskummin. Klart! Klarar sig ett bra tag i kylen. Gott till falafel, sallader och på ris, inte minst till kryddstarka rätter.
Tahini, spiskummin, chili, citron. Lika gott som det är enkelt.