Stark och syrlig nötfärspanna med thailändska smaker
Ingredienser
- 1 rejäl näve jordnötter (osaltade)
- 4 st röda chili
- ett par cm ingefära
- ett par vitlöksklyftor (stora)
- 1 blomkålshuvud (litet)
- 1 röd paprika (stor)
- 1 gul lök (stor)
- 1 dl ostronsås
- 2 msk japansk soya
- 1 msk fisksås
- 1 msk risvinäger (valfritt)
- 1 tsk socker
- svartpeppar
- ½ lime
- 1 näve koriander
till servering:
- jasminris
Instruktioner
-
Rosta en rejäl näve jordnötter (vi köper råa skalade jordnötter i en asiatisk specialbutik, men vilka osaltade som helst går bra) i en torr stekpanna. Låt svalna och hacka sedan grovt. Ställ åt sidan.
-
Hacka 3-4 röda chili. Om du är orolig över hettan kan du skära bort kärnorna. Hacka också ett par cm ingefära och ett par stora vitlöksklyftor. Ställ även detta åt sidan.
-
Dela ett litet blomkålshuvud i buketter och dela därefter de större buketterna i 2-4 delar. Hacka också en stor röd paprika och en stor gul lök i lagom stora bitar.
-
Stek 400g nötfärs i lite olja i en traktörpanna eller wok. Tillsätt ingefäran, chilin och vitlöken och fräs en stund.
-
Tillsätt blomkålen och häll över 1 dl ostronsås, 1/2 dl vatten, 2 msk japansk soya, 1 msk fisksås och 1 msk risvinäger (kan uteslutas) samt en tsk socker. Dra några rejäla drag med svartpepparkvarnen. Rör om, lägg på ett lock och låt koka i bara någon minut tills blomkålen blir varm men inte mjuk.
-
Rör ned löken, paprikan och saften från en halv lime (eller en hel om du uteslutit vinägern) och låt koka ytterligare en minut eller så. Grönsakerna ska bli varma men inte mjuka.
-
Grovhacka en näve koriander och några salladslökar och strö över dessa samt de hackade jordnötterna. Servera med jasminris.
I pannan.
Ingredienser