fbpx

Supergod hemmagjord falafel (i airfryer!)

Idag testade vi för första gången att göraegen falafel i vår nya luftfritös eller ”airfryer”. Då vi båda är förtjusta ifalafel och än så länge inte har hittat något riktigt bra falafelställe i vår nya hemstad Luleå (tips mottages tacksamt!) hade vi höga förhoppningar på attvår nya leksak var lösningen. Den vi har skaffat heter Philips Aifryer XL (nej,vi är inte sponsrade). För den som funderar på att skaffa en luftfritösrekommenderar vi främst att man inte köper en alltför liten – man vill gärna få plats med en del!
Låt oss först tala lite allvar: Falafel görs på råa, blötlagda kikärtor – inte på kokta! De man köper i burk eller tetrapack är kokta och lämpar sig för allt möjligt, men alltså inte för falafel. De är helt enkelt för mjuka i konsistensen och gör falafeln tung och degig istället för lätt och luftig. För att göra falafel behöver du köpa en påse torra kikärtor och blötlägga dem över natten, gärna ett helt dygn. Därefter mal du de råa kikärtorna i exempelvis en matberedare.
Det du behöver ha för att göra egen falafel ära lltså en matberedare, kvarn eller mixer av något slag. Kikärtor som inte är kokta är alldeles för hårda för att mosa med en gaffel, så du kommer att behöva någon typ av maskin för att göra grovjobbet. Därefter skadar det inte att också ha en fritös för att fritera de gyllene krispiga bollarna. Det har inte vi – men vi har alltså en air fryer! Efter att under de senaste veckorna ivrigt ha testat att varmluftsfritera potatisklyftor, pommes frites och olika färdigköpta grönsakspuckar kan vi varmt rekommendera en air fryer. Detta var emellertid första gången vi testade att göra hemmagjord falafel utan att fritera dem i olja.
Receptet nedan ger 1-1,5 liter falafelsmet. Vill du kan du givetvis minska mängden, annars går det också bra att frysa smeten och ta fram vid ett senare tillfälle. När falafeln väl är färdig är det emellertid att rekommendera att den äts direkt – den är inte så god att värma.
Hur det blev då? Det är inte RIKTIGT som falafel som är friterad i olja - men det är nära! Vi är helt överens om att det är nära nog, dessutom är det givetvis nyttigare när man kan undvika att fritera i olja. Hade det gått att tillaga helt utan olja? Antagligen. Vi har dock inte testat, och kommer antagligen inte att göra det – för oss handlar air fryern främst om krispighet och mindre om att minska på fettet.
Väldigt gott blev det i vilket fall som helst!
Portioner 6 port

Ingredienser

  • 500 g torra kikärtor
  • 2 st gula lökar
  • 4-5 klyftor vitlök
  • rejält med persilja (gärna andra örter om du har)
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk koriander
  • 1 tsk chili
  • salt
  • peppar
  • kikärtsmjöl (besan) el. vetemjöl (valfritt)
  • 1 tsk bikarbonat
  • olja (antingen för fritering eller pensling)

Tillbehör

  • bröd
  • färska grönsaker
  • picklade/inlagda grönsaker
  • en god sås, förslagsvis vår sesamsås

Instruktioner

Dag 1

  1. Blötlägg 500 gram (6 dl) torra kikärtor

Dag 2

  1. Skölj och mal kikärtorna, som nu bör ha legat i blöt över natten och gärna ännu lite längre, i en matberedare. Detska bli en grynig smet, inte helt slät men inte heller alltför grov – det är en balansgång mellan textur och hållfasthet. I vår matberedare får vi plats med hälften i taget, antagligen behöver du också mala i omgångar.

  2. Finhacka eller riv också ett par gula lökar, 4-5 vitlöksklyftor och ett par rejäla nävar örter. Persilja bör utgöra merparten, men det är gott att tillsätta ett knippe koriander också. Vi hade också i några myntablad (5-10 st) ur frysen, men det går att utesluta. Vi hackar örterna och löken i en liten hacktillsats till stavmixern, men du kan också slänga i allt i matberedaren tillsammans med kikärtorna. I så fall rekommenderar vi att du grovhackar det först så att allt blir jämt mixat.

  3.   Blanda kikärtssmeten med örthacket om du tillrett dem separat, och tillsätt också ett par matskedar spiskummin och en matsked koriander. Vi har också i en rågad tesked chilipulver, men det kan minskas för den som inte tycker om chili. Riv gärna några rejäla drag med pepparkvarnen och salta ganska generöst, ungefär en matsked.

  4.   Beroende på vilken konsistens duhar på smeten nu kan du behöva tillsätta lite mjöl, helst kikärtsmjöl (besan), annars vete. Tillsätt inte mer än en matsked. Om smeten inte är alltför lös så strunta i det helt, konsistensen på den färdiga falafeln blir bättre utan. Friterar du i olja behövs knappast mjöl, ytan blir krispig så pass fort, men i air fryer måste smeten vara fast nog att hålla formen när man lägger ned bollarna i korgen.

  5. Ställ smeten en stund i kylen,gärna en halvtimme, innan du tillagar falafeln. Om du inte tänker använda hela smeten kan du frysa in det du inte behöver.

  6. Blanda i en tesked bikarbonat per500g kikärtor. Vi stoppade 2/3 av smeten i frysen, så vi behövde 1/3 tsk bikarbonat.

  7. Forma små platta bollar ochfritera i olja, 185 grader ca 5-7 minuter, eller pensla lätt med olja på båda sidor och kör i air fryer på 190 grader i ca 15-17 minuter. Vänd efter halva tiden. De får inte ligga ovanpå varandra, får du inte plats med alla i ett lager får du tillaga dem i omgångar.

  8. Servera i pitabröd eller libarulle med till exempel sallat, tomat, saltgurka, rå lök och gärna lite färsk persilja och koriander. En sesamsås är himmelskt gott till, men även en yoghurtsås passar bra. Vi har också en burk picklade majrovor från i somras i kylen,vilket är ett annat klassiskt tillbehör. Kebabfeferoni funkar okej som ersättning.

Här hittar du vår sesamsås!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg