Supergod hemmagjord falafel (i airfryer!)
Ingredienser
- 500 g torra kikärtor
- 2 st gula lökar
- 4-5 klyftor vitlök
- rejält med persilja (gärna andra örter om du har)
- 2 msk spiskummin
- 1 msk koriander
- 1 tsk chili
- salt
- peppar
- kikärtsmjöl (besan) el. vetemjöl (valfritt)
- 1 tsk bikarbonat
- olja (antingen för fritering eller pensling)
Tillbehör
- bröd
- färska grönsaker
- picklade/inlagda grönsaker
- en god sås, förslagsvis vår sesamsås
Instruktioner
Dag 1
-
Blötlägg 500 gram (6 dl) torra kikärtor
Dag 2
-
Skölj och mal kikärtorna, som nu bör ha legat i blöt över natten och gärna ännu lite längre, i en matberedare. Detska bli en grynig smet, inte helt slät men inte heller alltför grov – det är en balansgång mellan textur och hållfasthet. I vår matberedare får vi plats med hälften i taget, antagligen behöver du också mala i omgångar.
-
Finhacka eller riv också ett par gula lökar, 4-5 vitlöksklyftor och ett par rejäla nävar örter. Persilja bör utgöra merparten, men det är gott att tillsätta ett knippe koriander också. Vi hade också i några myntablad (5-10 st) ur frysen, men det går att utesluta. Vi hackar örterna och löken i en liten hacktillsats till stavmixern, men du kan också slänga i allt i matberedaren tillsammans med kikärtorna. I så fall rekommenderar vi att du grovhackar det först så att allt blir jämt mixat.
-
Blanda kikärtssmeten med örthacket om du tillrett dem separat, och tillsätt också ett par matskedar spiskummin och en matsked koriander. Vi har också i en rågad tesked chilipulver, men det kan minskas för den som inte tycker om chili. Riv gärna några rejäla drag med pepparkvarnen och salta ganska generöst, ungefär en matsked.
-
Beroende på vilken konsistens duhar på smeten nu kan du behöva tillsätta lite mjöl, helst kikärtsmjöl (besan), annars vete. Tillsätt inte mer än en matsked. Om smeten inte är alltför lös så strunta i det helt, konsistensen på den färdiga falafeln blir bättre utan. Friterar du i olja behövs knappast mjöl, ytan blir krispig så pass fort, men i air fryer måste smeten vara fast nog att hålla formen när man lägger ned bollarna i korgen.
-
Ställ smeten en stund i kylen,gärna en halvtimme, innan du tillagar falafeln. Om du inte tänker använda hela smeten kan du frysa in det du inte behöver.
-
Blanda i en tesked bikarbonat per500g kikärtor. Vi stoppade 2/3 av smeten i frysen, så vi behövde 1/3 tsk bikarbonat.
-
Forma små platta bollar ochfritera i olja, 185 grader ca 5-7 minuter, eller pensla lätt med olja på båda sidor och kör i air fryer på 190 grader i ca 15-17 minuter. Vänd efter halva tiden. De får inte ligga ovanpå varandra, får du inte plats med alla i ett lager får du tillaga dem i omgångar.
-
Servera i pitabröd eller libarulle med till exempel sallat, tomat, saltgurka, rå lök och gärna lite färsk persilja och koriander. En sesamsås är himmelskt gott till, men även en yoghurtsås passar bra. Vi har också en burk picklade majrovor från i somras i kylen,vilket är ett annat klassiskt tillbehör. Kebabfeferoni funkar okej som ersättning.