Urad dal med tomater och grön chili
Ingredienser
- 2 dl urad dal (skalade, delade urdbönor)
- 1 gul lök (stor)
- 2 tsk hel spiskummin
- 2-3 lagerblad
- 5-6 torkade röda chili
- 1 tsk vitlök (riven)
- 1 tsk ingefära (riven)
- 3-5 gröna chili
- 1 tsk koriander
- 1 tsk garam masala
- 3 tomater (stora)
- 1 tsk gurkmeja
- en nypa asafoetida (om du har)
- salt
- hackad koriander
- färskpressad citron
Instruktioner
-
Koka 2 dl urad dal (skalade, delade urdbönor) mjuk, häll av och ställ åt sidan. Blötlagd tar den 10-15 minuter att koka i vanlig gryta. Kan du inte få tag i urad dal skulle jag hellre ersätta den med ögonbönor (black-eyed peas) eller mungbönor än med linser (urad är ju en böna, inte en lins).
-
Stek en stor hackad lök, skuren i tunna skivor, med 2 tsk hel spiskummmin, 2-3 lagerblad och 5-6 torkade röda chili tills löken blir mjuk och smakerna utvecklas.
-
Tillsätt 1 tsk riven vitlök, 1 tsk riven ingefära, 3-5 skivade gröna chilifrukter (du kan kärna ur dem om du vill minska hettan), 1 tsk koriander och 1 tsk garam masala och stek ännu några sekunder.
-
Tillsätt även 3 stora hackade tomater, 1 tsk gurkmeja, en nypa asefoetida (om du har) samt de kokta bönorna. Tillsätt 1-2 dl vatten, salta lätt och låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt, hackad koriander och lite färskpressad citron.
Ingredienser i detta recept.