fbpx

Urad dal med tomater och grön chili

En fräsch, enkel och smakrik indisk rätt som får mustig smak från urdbönor och hetta från både färsk och torkad chili. Matig, men ändå lätt. Perfekt för att övertyga de som påstår att man inte kan bli mätt av vegetarisk mat. Passar utmärkt ihop med andra rätter i en thali, vilket också är hur vi presenterar den här på bloggen. Vill du göra receptet lite mindre starkt kan du kärna ur några av chilifrukterna.
Portioner 4 port

Ingredienser

  • 2 dl urad dal (skalade, delade urdbönor)
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 2-3 lagerblad
  • 5-6 torkade röda chili
  • 1 tsk vitlök (riven)
  • 1 tsk ingefära (riven)
  • 3-5 gröna chili
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk garam masala
  • 3 tomater (stora)
  • 1 tsk gurkmeja
  • en nypa asafoetida (om du har)
  • salt
  • hackad koriander
  • färskpressad citron

Instruktioner

  1. Koka 2 dl urad dal (skalade, delade urdbönor) mjuk, häll av och ställ åt sidan. Blötlagd tar den 10-15 minuter att koka i vanlig gryta. Kan du inte få tag i urad dal skulle jag hellre ersätta den med ögonbönor (black-eyed peas) eller mungbönor än med linser (urad är ju en böna, inte en lins). 

  2. Stek en stor hackad lök, skuren i tunna skivor, med 2 tsk hel spiskummmin, 2-3 lagerblad och 5-6 torkade röda chili tills löken blir mjuk och smakerna utvecklas. 

  3. Tillsätt 1 tsk riven vitlök, 1 tsk riven ingefära, 3-5 skivade gröna chilifrukter (du kan kärna ur dem om du vill minska hettan), 1 tsk koriander och 1 tsk garam masala och stek ännu några sekunder. 

  4. Tillsätt även 3 stora hackade tomater, 1 tsk gurkmeja, en nypa asefoetida (om du har) samt de kokta bönorna. Tillsätt 1-2 dl vatten, salta lätt och låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt, hackad koriander och lite färskpressad citron. 

Ingredienser i detta recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg