fbpx

Vegetarisk grön lasagne i långpanna med röda linser och keso

Den här lasagnen är enkel att slänga ihop och passar bra att frysa in till matlådor eller som bjudmat på buffébordet. Den innehåller rejält med protein, både tack vare linserna och keson, men är inte alls lika tung som vanlig lasagne kan vara. Den lakto/ovo-vegetarisk, och är ett bra alternativ om man (som vi) inte är så glad i köttersättningar som sojaprotein och liknande men ändå gärna äter vegetariskt. Fräsch men samtidigt sådär ostig som en lasagne ska vara! Den går relativt snabbt att göra, inte minst för att man slipper koka ostsås.

Det här receptet på vegetarisk lasagne lyckas förmodligen charma även de mest inbitna köttälskare och är som sagt betydligt roligare än olika låtsasköttprodukter – den försöker inte vara något den inte är, utan är supergod helt på egna meriter.

Ingredienser

  • 350 g torkade lasagneplattor (kanske 20 plattor, gärna gröna), eller använd färsk pasta
  • 500 g gul lök
  • 500 g morötter
  • 5-6 klyftor vitlök
  • en skvätt olivolja eller annat stekfett
  • 4 pkt krossade tomater
  • 4 dl röda linser
  • 2 dl vin (rött, vitt eller rosa, kan uteslutas)
  • 2 tärningar grönsaksbuljöng
  • 0.5 dl tomatpuré
  • färska (eller torkade) örter, blandade
  • 1 kg keso (två stora paket)
  • 200 g stark ost (t.ex. Västerbotten)
  • 200 g gratängost (t.ex. Gouda)
  • 5 tomater (kan uteslutas)
  • en skvätt vinäger (t.ex. rödvinsväger)
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 225 grader. Hacka 500g gul lök och stek på medelvärme i en stor stekgryta (eller i en stekpanna och lägg därefter över i en större gryta) tills den blir mjuk och genomskinlig. Hacka under tiden 500g morötter (eller riv om du känner dig lat, men det är gott med lite bitar i). Lägg även dessa i grytan. 

  2. Riv ner 5-6 vitlöksklyftor och låt fräsa i en minut. Häll sedan gärna över ett par dl vin (rött eller vitt funkar faktiskt lika bra, hos oss blev det rosa idag) om du har, och låt det koka in. 

  3. Tillsätt 4 paket krossade tomater, två tärningar grönsaksbuljong, 4-5 dl vatten och en rejäl klick tomatpuré (ca 1/2 dl). Låt koka upp och rör sedan ner 4 dl röda linser. Läg på ett lock och låt puttra på svag värme i kanske 30 minuter. Linserna ska bli mjuka och det kan ta lite tid i den syrliga tomatsåsen (särskilt om du använder odelade linser, delade kan möjligen vara klara på 20 minuter).

  4. Under tiden, riv 200g stark ost och blanda ner i 1 kg keso. Smaka av med salt och peppar. Riv också 200g ost som är god att smälta och ställ åt sidan. Skiva också gärna några tomater, ca 5 st, att lägga på toppen. Det är inte nödvändigt, men gott och snyggt. 

  5. När linserna är mjuka, smaka av tomatsåsen med salt, peppar, en skvätt rödvinsvinäger och en näve finhackade färska örter (eller en matsked torkade). Den ska smaka ordentligt, tänk på att pastan inte har så mycket egen smak!

  6. Bred ut hälften av såsen i den djupa långpannan till ugnen och täck med ett lager pasta (i vår långpanna går det åt 10 plattor till ett lager). Bred sedan ut keson, täck med ytterligare ett lager pasta och häll därefter över den återstående tomatsåsen. Toppa med riven ost och, om du vill, skivade tomater. 

  7. Ställ in i ugnen i ca 20-30 minuter tills pastan är mjuk och osten smält. Servera med en god sallad.

Ingredienser i denna lasagne.

Supergod att äta och dessutom vacker att se på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg