fbpx

En trio av valnötsmuffins

Vi bakar inte jättemycket här hemma, det blir lite matbröd ibland och en och annan vetebulle, men muffins är enkelt att göra och kan varieras i all oändlighet. Just idag hittade vi en påse bortglömda valnötter i ett köksskåp, så idag blir det en trio av valnötsmuffins!

Hemligheten med riktigt goda muffins är att vispa ägg och socker riktigt pösigt och sedan röra ned de torra ingredienserna i de blöta utan att vispa för mycket – glutentrådar är till för matbröd, inte för muffins! Vi har gräddfil i de flesta av våra muffins, det gör dem saftigare och lite ”tätare”,

Vegetarisk thali – urad dal, adzukibönor, kryddig pumpa och heta champinjoner.

Thali är som vi berättat förut här på bloggen en indisk variant av flera små rätter, där de olika rätterna representerar olika smakprofiler för att få med så mycket bredd som möjligt i en och samma måltid. Thalis kan innehålla både vegetariska rätter och kötträtter, men denna är liksom den förra vi gjorde helt vegetarisk, ja tillochmed vegansk om man använder rätt matfett. Det är en sorgligt utbredd myt att vegetarisk mat inte skulle smaka någonting – denna thali är ett kraftfullt bevis på motsatsen En variationsrik måltid i varma, behagliga färger, med ett gott bröd till, perfekt med klassiska indiska tillbehör som chutney och pickles. 

Vegetarisk thali – flera små rätter från Indien

En thali är egentligen ett stort runt fat som används för att servera mat i små skålar, men ordet används också i överförd betydelse för själva måltiden. “Thali-style” innebär att man serverar ett antal olika rätter, ibland vegetariska och ibland med kött, tillsammans för att representera alla smakprofiler i en enda måltid. En thali ska innehålla något sött, något surt, etc. Jag tycker också om att få med så många olika färger som möjligt – en thali äter man absolut även med ögonen!

Här är ett exempel på en ganska enkel vegetarisk thali som “bara” tar några timmar att förbereda.