Go Back
Skriv ut

Rödkål till jul

Rödkål är vanligen alldeles för mjukt och sött för vår smak. Här är ett fräschare alternativ. Det här receptet har lite mindre socker, lite högre syra och äpplet åker i sist istället för först. Godare än såhär blir inte rödkål.

Och det är ju så vackert! Jag menar, titta på bilderna här. Det är nästan så att du borde laga rödkål och ha på bordet för dekorationens skull även om du inte tycker om det. Du har säkert någon i sällskapet som äter det med glädje.

(Sandra vill gärna ha stilrena väggar, men jag skulle nog i mina svagaste ögonblick kunna tänka mig en fototapet med röd- och grönkål... /Jesper)

Ingredienser

  • 1 kg rödkål
  • 1,5 tsk salt
  • lite svartpeppar
  • 2 msk sirap
  • 2-3 msk rödvinbärsgelé
  • ½ dl vinäger
  • ½ dl vatten
  • ett lagerblad
  • ca 8 st malda kryddnejlikor (1 krm)
  • ett par st äpplen

Instruktioner

  1. Skär ca 1 kg rödkål i lagom bitar – jag vill gärna ha ganska tjocka stimlor, men vissa föredrar till och med att riva kålen på rivjärn. Fräs i ordentligt med smör tillsammans med 1,5 tsk salt och lite svartpeppar tills den blir lite mjuk. 

  2. Tillsätt 2 msk sirap, 2-3 msk rödvinbärsgelé, 1/2 dl vinäger, 1/2 dl vatten, ett lagerblad och ca 8 malda kryddnejlikor (1 krm). Låt koka utan lock och rör om då och då tills kålen är så mjuk som du vill ha den. Vi brukar nöja oss efter ca 20 minuter, traditionen ligger närmare 45 minuter. Vill du ha helt mjuk kål behöver du öka mängden vatten eller koka under lock (men det är godare om kålen inte är helt mjuk!). 

  3.  När kålen nästan är klar, tillsätt ett par äpplen som du skalat, kärnat ur och hackat i bitar. (Vi föredrar att bara låta dem bli varma, vanligare är att man istället har i dem redan från början och låter dem koka sönder helt. Men den här bloggen heter ju 'godast mat' av en anledning.)